Strukturerad Data

Strukturerade data är en form av data som kan omvandlas till olika format med hjälp av teknikerna schema.org strukturerad datamärkning, JSON-LD och mikrodata. Den här guiden visar hur du lägger till den här typen av data på dina webbsidor (HTML) på ett sådant sätt att det blir lättare för sökmotorernas crawlers att förstå vad som presenteras på sidan, vilket innebär att de bättre kan indexera och visa ditt innehåll. Att lägga till den här typen av data underlättar i hög grad sökmotoroptimeringsarbetet eftersom crawlers inte bara ser dina titeltaggar utan också får en djupare förståelse för vad dina sidor handlar om.

Varför behöver jag Strukturerad Data för SEO?

Det finns många fördelar med att märka upp ditt innehåll med schema.org strukturerade data, men några av de viktigaste för SEO är följande:

– Möjliggör rika resultat på sökresultatsidor, t.ex. karuseller, betyg och recensioner, evenemangslistor osv.

– Förbättrad klickfrekvens från sökresultatsidor

– Att hjälpa Google att bättre förstå ditt innehåll och visa det i relevanta sökresultat

– Öka din webbplats synlighet i Google Search Console

Den fullständiga listan över fördelar är mycket längre, men detta är några av de viktigaste. Som du kan se kan det vara enormt fördelaktigt att lägga till schemamärkning för att förbättra din webbplats synlighet och prestanda i Googles sökningar. Men hur går du tillväga för att göra det?

Det är vad den här guiden ska förklara! Läs vidare…

Hur börjar jag lägga till strukturerade data på mina sidor?

Hur läggar jag in Strukturerad Data på min hemsida?

Till att börja med måste du veta hur innehållet på din webbplats för närvarande presenteras av Google. För att säkerställa att detta sker på rätt sätt bör du först kontrollera sökresultaten för några av din butiks eller ditt företags viktigaste sökord. På så sätt får du en första uppfattning om huruvida innehållet på din webbplats visas korrekt i sökresultaten. Om det inte gör det, kontakta din webbutvecklare och be dem kontrollera att de inte oavsiktligt har uteslutit några viktiga sidor från SEO (till exempel genom felaktigt konfigurerade robots.txt-filer).

När du har kontrollerat att allt innehåll på din webbplats kan hittas av Google crawlers kan du börja lägga till schema.org-strukturerade data i din HTML-kod. Det enklaste sättet att göra detta är att använda Googles testverktyg för strukturerade data, som hjälper dig att se till att koden är korrekt implementerad.

Det finns olika sätt att lägga till schema.org-markering i HTML-koden på din webbplats, och det bästa sättet att lägga till den beror på hur din webbplats är uppbyggd. Om du inte är säker på hur du ska göra detta, eller om du behöver hjälp att komma igång, kan du kontakta din webbutvecklare för att få hjälp.

Hur utvärderar jag om jag gjort rätt?

Nu när dina sidor är taggade med schema.org-markering är det viktigt att hålla koll på hur väl det fungerar. Ett sätt att göra detär att jämföra hur din webbplats presterar i sökresultaten före och efter att du lagt till strukturerade data. Om du upptäcker att trafiken på din webbplats ökade efter att du lagt till schema.org-taggning, var det definitivt värt besväret!

Om du inte ser några förändringar i sökbarheten eller klickfrekvensen behöver du inte oroa dig – Google kan ta lite tid på sig att indexera nya sidor med rika data. Men om motsatsen inträffar (dvs. om borttagandet av strukturerade data orsakar en ökning av webbplatstrafiken) betyder det att det var något som gick sönder med Googles förståelse av ditt innehåll, vilket är anledningen till att saker och ting har förändrats till det bättre sedan du tog bort schema.org-markeringen från din HTML-kod.

Det var allt för tillfället – glad kodning!

Scroll to Top