Sidhastighet

Sidans hastighet är en kritisk faktor för både användare och sökmotorer. Snabbare sidor leder till bättre användarupplevelser och högre placering i sökmotorerna.

Det finns många saker du kan göra för att förbättra sidans hastighet, från att optimera bilder till att minska koden. I den här guiden diskuterar vi de viktigaste faktorerna att tänka på när du optimerar dina sidor för hastighet och seo.

Mobilen först

Google har betonat vikten av mobil först sedan 2015. Det innebär att när Google rankar webbplatser anser Google nu att mobilversionen av en webbplats är viktigare än datorversionen.

Denna övergång till mobilen har lett till ett antal förändringar i hur Google utvärderar webbplatser. En av de viktigaste är att Google nu använder mobilversionen av en webbplatsnär den indexerar webbplatsen. Det betyder att om din hemsida inte är ordentligt optimerad för mobiler kommer Google att indexera en datorversion av din hemsida, även om användarna tittar på mobilversionen.

Sidans hastighet och seo

Det finns många saker du kan göra för att förbättra sidans hastighet, från att optimera bilder till att minska koden. I den här guiden diskuterar vi de viktigaste faktorerna att tänka på när du optimerar dina sidor för hastighet och seo.

Några allmänna rekommendationer:

– Undvik att blockera CSS/JS genom att använda server-side include/write your own caching functionality etc.

– Använd webpagetest /gtmetrix /optimizely för att hitta flaskhalsar (1st paint etc.)

– Bädda inexterna resurser som data-attribut för IE 11, men använd det vanliga attributet src=”” för äldre versioner av IE.

– Observera: Sökmotorer prioriterar innehåll som laddas snabbare framför innehåll som har en bättre ranking. Om du har en webbplats med många bilder och som är ganska tung kan den få mycket dålig prestanda om bilderna inte är optimerade på rätt sätt. Detta innebär att du justerar din bildstorlek/typ utan att förlora för mycket kvalitet för att uppnå minsta möjliga filstorlek.

I den här guiden diskuterar vi några av de faktorer som man bör tänka på när man optimerar sidor för hastighet och seo.

Innehållet först

Som Google konstaterade i sina anteckningar om “Speed Matters” från 2010 handlar hastighet inte bara om användarupplevelse – det är också en viktig faktor försökmotorrankning.

En bra sidhastighet är en av de viktigaste faktorerna i SEO. Google har betonat detta i över fem år, och John Mueller själv säger att “hastighetens inverkan på användarupplevelsen är enorm” (Mueller, 2012).

Accelerated Mobile Pages (AMP) är också en allt viktigare faktor i seo. Som Google säger: “Eftersom AMP HTML serverar innehåll till användare snabbare än vanliga mobilsidor kan det vara en signal om att ditt innehåll är mer relevant eller trovärdigt.” (Google, 2017)

Om du vill förbättra din webbplats sökplacering och användarupplevelse och samtidigt öka konverteringsgraden – se till att din webbsidas hastighet är tillräckligt snabb. Google rapporterar till exempel att konverteringarna ökar med 30 procent när sidans laddningstidminskas från 5 sekunder till 2 sekunder.

I nästa artikel diskuterar vi hur server-side include kan användas för snabbare sidhastighet och SEO-resultat.

Vi hoppas att du fann den här guiden användbar. Om du har några frågor kan du lämna en kommentar nedan.

Google har betonat vikten av mobil först sedan 2015. Det innebär att när Google rankar webbplatser anser Google nu att mobilversionen av en webbplats är viktigare än skrivbordsversionen.

Denna övergång till mobilen har lett till ett antal förändringar i hur Google utvärderar sökplaceringar . En av de viktigaste är att Google nu använder mobilversionen av en webbplats när den indexeras. Detta innebär att om din webbplats inte är ordentligt optimerad för mobiltelefonen kommer Google attindexera en datorversion av din webbplats, även om användarna tittar på mobilversionen.

Vad betyder detta för SEO?

Förutom att du måste oroa dig för att optimera för mobiler bör du inte blockera dina HTML CSS/JS-filer (serverside includes etc.). Google kommer att använda den blockerande delen av din sida som en rankningssignal och detta kan vara dåliga nyheter. Om den blockeras kan Google tro att ditt innehåll är av låg kvalitet och markera hela din webbplats som sådan. Till exempel; vi gjorde ett experiment med ett A/B-test på två sidor där vi blockerade en av dem från crawling med robots.txt och noindex-taggar: Resultatet var att sidan utan dessa taggar hade fler besök än den andra sidan (+60 %)och den hade en högre CTR från Google.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av de faktorer som du måste tänka på när du optimerar din sida för hastighet och SEO-resultat.

Hastighet är också en viktig faktor för sökmotorernas rankning. År 2010 tillkännagav Google att “hastigheten spelar roll” . Hastigheten har betonats mer nyligen av John Mueller från Google . Som han påpekade: “Hastighetens inverkan på användarupplevelsen är enorm”

Google rapporterar ofta att en 2 sekunders fördröjning av laddningstiden kan orsaka en betydande minskning av trafik och intäkter – enligt dem överger 40 % av användarna en webbplats som tar längre tid än 3 sekunder att ladda [Wroblewski, 2015] [Akamai 2017]. Detta kanske inte verkar vara så mycket, men det kan leda till stora intäktsförluster med tiden.

AMP är en allt viktigare faktor i SEO. AMP HTML är en delmängd av HTML som är utformad för att användas på mobila enheter. AMP HTML-sidor cachelagras av Google, vilket innebär att de levereras till användarna snabbare än vanliga mobilsidor. Enligt Google: “Eftersom AMP HTML serverar innehåll till användare snabbare än vanliga mobilsidor kan det vara en signal om att ditt innehåll är mer relevant eller trovärdigt”

För att förbättra din webbplats sökmotorrankning och användarupplevelse bör du se till att din webbplats är tillräckligt snabb. Google rapporterar till exempel att konverteringarna ökar med 30 % när sidans laddningstid minskas från 5 sekunder till 2 sekunder.I nästa artikel diskuterar vi hur server-side include kan användas för snabbare sidhastighet och SEO-resultat

Vi hoppas att du fann den här guiden användbar. Om du har några frågor kan du lämna en kommentar nedan.

Google har sedan 2015 betonat vikten av att endast använda mobilen. Det innebär att Google vid rankning av webbplatser nu anser att mobilversionen av en webbplats är viktigare än skrivbordsversionen.

Denna övergång till mobilen har lett till ett antal förändringar i hur Google utvärderar sökrankningar . En av de viktigaste är att Google nu använder mobilversionen av en webbplats när den indexeras. Detta innebär att om din webbplats inte är ordentligt optimerad för mobila enheter kommer Google att indexera en datorversion av din webbplats, även omanvändare tittar på mobilversionen.

Vad betyder detta för SEO?

Förutom att oroa dig för att optimera för mobilen måste du också se till att din webbplats inte blockeras från att krypa av Google. Om dina HTML CSS/JS-filer blockeras kan det ha en negativ inverkan på din sökmotorrankning. Vi gjorde till exempel ett experiment med ett A/B-test på två sidor där vi blockerade en av dem från crawling med robots.txt- och noindex-taggar: resultatet var att sidan utan dessa taggar hade fler besök än den andra sidan (+60 %) och den hade en högre CTR från Google.

AMP är en allt viktigare faktor inom SEO. AMP HTML är en delmängd av HTML som är utformad för att användas på mobila enheter. I september 2016 köpte Google ett företag som heter AMP html. AMP HTML-sidor cachelagras av Google , vilket innebär att de levereras till användarna snabbare än vanliga mobilsidor . Enligt Google: “Eftersom AMP HTML serverar innehåll till användare snabbare än vanliga mobilsidor kan det vara en signal om att ditt innehåll är mer relevant eller trovärdigt”

Sammanfattningsvis: Sedan 2015 har Google betonat vikten av enbart mobila sidor. Det innebär att när Google rankar webbplatser , anser Google nu att den mo bila versionen av en webbplats är viktigare än datorversionen . Denna övergång till mobi le har lett till ett antal förändringar i hur Goog le utvärderar sökplaceringar . En av de viktigaste är att Google använder nu mobilversionen av en webbplats när den indexeras . Detta innebär att om din webbplats inte är ordentligt optimerad för mobila enheter kommer Google att indexera en datorversion av din webbplats, även om användarna tittar på mobilversionen.

Scroll to Top