Sökordsanalys

Sökordsanalysär en viktig del av effektiv sökmotoroptimering (SEO). Genom att förstå vilka nyckelord som din målgrupp använder för att hitta information om ditt ämne kan du skapa innehåll som med större sannolikhet kommer att visas på sökmotorernas resultatsidor (SERP) och locka fler besökare till din webbplats.

Det finns ett antal olika sätt att genomföra en nyckelordsanalys, bland annat genom att använda sökordsforskningsverktyg, studera konkurrenters webbplatser och analysera sökmotorresultatsidor. I den här guiden kommer vi att utforska var och en av dessa metoder i detalj och visa dig hur du kan tillämpa dem på din egen webbplats.

Verktyg för sökordsanalys

Ett av de bästa sätten att identifiera rätt nyckelord för din webbplats är att använda ett sökordsforskningsverktyg. Med dessa verktyg kan du angeett frönyckelord och visa en rad relaterade nyckelord. Vissa verktyg visar upp till 750 relaterade sökord, vilket hjälper dig att identifiera de mest populära termerna för ditt ämne.

Verktyg för sökordsforskning kan också hjälpa dig att analysera konkurrensen genom att visa hur många backlinks varje sida på en SERP har. Om det finns många sidor med få länkar, eller bara en sida med hundratals länkar, kan det vara svårare att uppnå en hög rankingposition för den termen. I så fall är det bättre att välja ett annat sökord eller rikta in sig på flera närbesläktade sökord i stället.

Ett av de mest använda gratis SEO-verktygen är Googles egen AdWords Keyword Planner . Den tillhandahåller hundratals närbesläktade sökord och visar vilka som har den högsta sökvolymen. Du får också veta hur konkurrensutsatt varje sökord är, så att du kan välja de sökord som är mest relevanta för din verksamhet.

Ett annat populärt verktyg är SEMrush Keyword Magic Tool . Det här verktyget erbjuder ett stort antal funktioner, bland annat konkurrentanalys, spårning av SERP-positioner och data om backlänkar. Det ger också en lista över relaterade nyckelord och deras sökvolymer.

Studera konkurrenternas webbplatser

Ett annat sätt att identifiera nyckelord för din webbplats är att studera dina konkurrenters webbplatser. Genom att titta på de ord och fraser som de använder på sina sidor kan du få en uppfattning om vilka termer som är viktigast för dem. Du kan också se vilka tekniker de använder för att locka besökare till sin webbplats.

Ett sätt att göra detta är attanvända ett verktyg för analys av backlänkar, till exempel Moz Open Site Explorer. Det visar vilka sidor som har flest inkommande länkar och från vilka domäner de kommer. I vissa fall kan dessa sidor betraktas som dina konkurrenter, men det är mer troligt att de är relaterade till ditt ämne eller din bransch.

Om du till exempel säljer löparskor på din webbplats kanske en webbplats med hundratals e-handelsrelaterade bakåtlänkar inte riktigt räknas som en konkurrent. Istället skulle det vara mer användbart att titta på en blogg som specialiserar sig på jogging och ta reda på vilka nyckelord de använder i sitt innehåll.

En stor nackdel med den här metoden är att du inte kan se information om nya webbplatser eller sidor som ännu inte har indexerats av Google. Du måstedu måste vara bekant med hur sökmotorer fungerar för att förstå varför det är så, men i korthet beror det på att sökmotorerna inte alltid går igenom alla sidor på webben.

Studera SERP-resultaten

Den sista metoden vi ska titta på är att analysera organiska sökmotorresultatsidor (SERP). Detta innebär att man tittar på de ord och fraser som visas med fet stil i en SERP och sedan tar reda på vilka sökmotorresultat de länkar till. Genom att utforska dessa sidor närmare kan du kanske hitta innehållsidéer för din egen webbplats.

Ett av de bästa verktygen för detta är Google självt . Skriv in ett valfritt sökord i webbplatsens sökruta och klicka på Sökverktyg för att se information om varje enskild SERP. Härifrån kan du få en övergripandedu kan få en uppfattning om konkurrenterna och till och med se vilka webbplatser som finns bland de tio främsta resultaten.

Du kan också använda SERP-funktionerna till din fördel. Den presenterade delen (featured snippet) är till exempel en ruta som visas högst upp i en SERP och som innehåller ett kort svar på en fråga. Om du kan hitta ett sätt att inkludera ditt innehåll i den här rutan kan du kanske uppnå en hög rankingposition för det sökordet.

Slutsats

Nyckelordsanalys är en viktig del av SEO och bör göras innan andra åtgärder vidtas. Genom att använda rätt verktyg kan du identifiera de mest relevanta nyckelorden för din webbplats och avgöra hur konkurrenskraftiga de är. Du kan också studera dina konkurrenters webbplatser för att se vilka ord och fraser de använder på sinasidor. Slutligen kan du analysera SERP-resultaten för att hitta innehållsidéer för din egen webbplats.

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att förstå grunderna i nyckelordsanalys. Om du vill ha mer information kan du läsa våra andra SEO-artiklar. Tack för att du läste!

Gratis sökordsanalys

Jag erbjuder en gratis sökordsanalys. Kontakta mig så berättar jag mer.

Scroll to Top