Konkurrentanalys

När det gäller SEO är konkurrentanalys en av de viktigaste sakerna du kan göra. Genom att titta på vad dina konkurrenter gör kan du lära dig vad som fungerar och vad som inte fungerar, och tillämpa den kunskapen på din egen webbplats.


Det finns många sätt att göra en konkurrentanalys, men det viktigaste är att du är bekväm med vad du gör. Du kanske vill använda verktyg som Google Analytics eller Majestic för att spåra webbplatsstatistik, men dessa är inte nödvändiga (och bör inte tas som ett evangelium). Om inget annat, använd bara din favoritsökmotor.


Börja med att hitta konkurrenter. Det första steget bör alltid handla om att ta reda på vilka dina konkurrenter är ; på så sätt kan du dra nytta av allt deras hårda arbete och fundera på hur de har byggt upp sina placeringar. Att hitta konkurrenter tar några sekunder om du vet var du ska leta: Sök helt enkelt efter nyckelord som är relevanta för din bransch eller affärssektor i Google följt av webbplats:www.konkurrentenshemsida.com


1. SEO


Det första du bör titta på är deras SEO. Detta omfattar faktorer som användning av nyckelord, backlinks och optimering på sidan. Genom att titta på vad de gör bra och vad de gör mindre bra kan du få en uppfattning om vad som fungerar och vad som inte fungerar inom SEO.


2. Trafiknivåer


Trafiknivåer är en annan viktig faktor att ta hänsyn till när du gör en konkurrentanalys. Genom att titta på hur många besökare en konkurrent får under en månad kan du få en uppfattning om hur mycket arbete som krävs för att ta sig förbi dem i sökmotorrankningen.


3. Användarengagemang


I Google Analytics kan du leta efter mönster i avvisningsfrekvens och genomsnittlig tid på sidan för att se vart användarna tar vägen efter att ha besökt dina konkurrenters webbplats. Denna information kan visa på möjligheter att öka användarnas engagemang.


4. Trafikkällor


Trafikkällor ger dig information om varifrån trafiken kommer och hur väl den källan omvandlas till SEO eller försäljning för ett företag. Du kanske till exempel upptäcker att din konkurrents organiska trafik främst kommer från betalda sökannonser via Yahoo! snarare än från gratis listningar via Google – om så är fallet kommer det att varadet är lättare för dig att överträffa dem på sökmotorernas resultatsidor.


5. Sociala medier


Sociala medier blir allt viktigare som trafikkälla, så det är en bra idé att undersöka dina konkurrenters aktivitet i sociala medier för att hitta potentiella möjligheter. Om deras Facebook-sida till exempel får fler likes än din, kan människor vara intresserade av vad de har att säga om din bransch. Detta kan ge dig ytterligare trafik och kunder via din webbplats.


6. Plan/strategi för marknadsföring av innehåll


En annan sak som är viktig är hur konkurrerande webbplatser utvecklar och publicerar innehåll regelbundet – inte bara hur ofta de lägger upp uppdateringar, utan också vilken typ av information de delar med webbplatsens besökare eller potentiella kunder. Du kan sedan använda denna insiktför att utveckla din egen strategi för innehållsmarknadsföring.


7. Övergripande närvaro på nätet


Slutligen är det viktigt att titta på dina konkurrenters övergripande närvaro på nätet. Detta inkluderar saker som deras webbplatsdesign, kvaliteten på deras blogginlägg och hur aktiva de är på sociala medier. Genom att ta hänsyn till alla dessa faktorer kan du få en bra uppfattning om vad som fungerar bra för dem och vad du bör undvika att göra själv.


Konkurrensanalys är en viktig del av en framgångsrik SEO-kampanj – den ger dig möjlighet att se vad som fungerar och vad som inte fungerar i din bransch så att du kan fatta bättre beslut om marknadsföringsstrategin för din egen webbplats. Så ta dig tid att analysera dina viktigaste konkurrenter, så är du på väg mot din egen framgångsrika SEO-kampanj. Genom att titta på deras SEO, trafiknivåer, användarengagemang, trafikkällor, aktivitet i sociala medier, plan/strategi för innehållsmarknadsföring och övergripande närvaro på nätet kan du få en god uppfattning om vad som fungerar bra för dem och vad du bör undvika att göra själv.

Scroll to Top