SEO (sökmotoroptimering)

Sökmotoroptimering (SEO) är processen för att påverka en webbplats eller en webbsida i en sökmotors “naturliga” eller obetalda (“organiska” eller “algoritmiska”) sökresultat.

Image

Vad är SEO?

SEO kan vara inriktad på olika typer av sökningar, inklusive bildsökning, lokal sökning, videosökning, akademisk sökning,[2] nyhetssökning och branschspecifika vertikala motorer som EBay Motors.

Vad betyder SEO?

Det finns två huvudaspekter av SEO – onpage-optimering och offpage-optimering. Onpage-optimering avser alla åtgärder som kan vidtas på själva webbplatsen för att förbättra dess position på sökmotorns resultatsidor (SERPS).

Hur fungerar SEO?

SEO skiljer sig från internetmarknadsföring genom att fokuserade strategier används – t.ex. för ett lokalt företag är optimeringen sannolikt annorlunda än för en e-handelssajt.

Grunderna för sökmotoroptimering

Det finns två huvudaspekter av SEO – onpage-optimering och offpage-optimering. Onpage-optimering avser alla åtgärder som kan vidtas på själva webbplatsen för att förbättra dess position på sökmotorns resultatsidor (SERPS). Detta omfattar optimering av webbplatsens titeltaggar, metabeskrivningar, headertaggar, bilder och andra element samt redigering av webbplatsens HTML-kod.

Offpage-optimering handlar om att bygga upp länkar tillbaka till din webbplats från andra webbplatser. Ju fler högkvalitativa länkar du har som pekar tillbaka till dindesto högre rankas din webbplats på sökmotorernas resultatsidor.

SEO är inte lätt – det kräver mycket tid och arbete samt teknisk kunskap. Det är dock ett mycket effektivt sätt att förbättra din webbplats synlighet och locka fler besökare. Om du är villig att lägga ner det hårda arbetet kan SEO vara ett mycket kraftfullt verktyg för ditt företag.

Google och sökmotorer

Det finns många olika faktorer som påverkar hur en webbplats rankas på sökmotorernas resultatsidor (SERPS). Några av de viktigaste faktorerna hittar du i denna artikel.

Den här guiden är utformad för nybörjare som är nya inom SEO. Om du redan har erfarenhet av SEO kan det finnas delar av den här guiden som inte täcker något nytt eller avslöjar några hemligheter – men den är ändå värd att läsa igenom eftersom många aspekter som rör utformningen av en webbplats (t.ex. användningen av innehållshanteringssystem) kommer att vara relevanta även om du kanvad du gör.

Att utöva SEO

Det första steget i en SEO-kampanj är att välja rätt sökord. Det är de termer och fraser som du vill att din webbplats ska rankas för på sökmotorernas resultatsidor (SERPS). Det finns ett antal kostnadsfria verktyg som kan hjälpa dig att hitta rätt sökord, bland annat Google Adwords Keyword Planner och semrush.com.

Du bör också se till att rikta in dig på long-tail keywords – det är specifika fraser som är mer sannolika att skrivas in i en sökmotor av en användare som letar efter information om ett visst ämne.

När du väl har valt dina målnyckelord är det viktigt att inkludera dem på hela din webbplats. Du bör använda dem i webbplatsens titeltaggar, metabeskrivningar, header-taggar, bilder, videor, blogginlägg och annat innehåll. Detta hjälper sökmotorerna att avgöra vad din webbplats handlar om.

Om du inte är säker på hur du skriver effektiva titeltaggar, metabeskrivningar och rubriker finns det gott om resurser som kan hjälpa dig (se artikelförteckningen i slutet av den här guiden).

SEO i historien

När du skapar nya sidor på din webbplats eller redigerar befintliga sidor ska du se till att de innehåller de nyckelord som du har valt. Du bör också använda dessa nyckelord i alla bilder och videor som är relaterade till dessa sidor – om det till exempel finns en sida med information om astronomiteleskop, glöm inte att lägga till nyckelordet “astronomi” i både bildfilens namn och alt-textfältet.

Offpage-optimering handlar om att bygga upp länkar tillbaka till din webbplats från andra webbplatser. Ju fler högkvalitativa länkar du har som pekar tillbaka till dig, desto högre rankas din webbplats på sökmotorernas resultatsidor (SERPS).

Du kan dock inte få dessa länkar bara genom att be folk om dem – denna praxis kallas länkbyggande. I stället är det viktigt att skapa innehåll som får andra webbplatser att länka tillbaka till din webbplats på ett naturligt sätt.

Detta kan inkludera att dela blogginlägg eller videor som skapats av tredje part, skicka in artiklar eller pressmeddelanden och så vidare. Du bör också försöka bygga upp organiska relationer med påverkare i din bransch genom att kommentera deras bloggar och profiler i sociala medier och föra en konversation med dem på nätet. När influencers delar dininnehåll, och de länkar tillbaka till din webbplats under processen.

Framtiden för SEO

Det är viktigt att användarna lätt kan navigera på din webbplats. Det ska vara lätt för dem att hitta det de letar efter, oavsett om de kommer till din webbplats efter att ha använt en sökmotor eller klickat sig vidare från en annan webbplats.

Det finns två huvudsakliga sätt att förbättra navigationshastighet och struktur. Det första är att se till att du har många interna länkar mellan olika sidor på din egen webbplats – detta hjälper till att hålla all information organiserad så att det är lätt för besökarna att hitta rätt.

Se också till att du har gott om navigeringsalternativ högst upp på varje sida så att det inte finns några återvändsgränder när besökarna bläddrar i ditt innehåll. Du vill inte att folk ska gå vilse! Slutligen kan du överväga att lägga tillen sökfält på din webbplats så att besökarna lätt kan hitta den information de söker.

Hemsidans roll

Det sista steget i en SEO-kampanj är att följa dina framsteg och göra ändringar vid behov. Detta innebär att du använder olika verktyg som Google Analytics, Ahrefs och Screaming Frog för att övervaka hur väl din webbplats presterar. Du bör också analysera dina konkurrenters webbplatser för att se vilka tekniker de använder för att rankas högre än du. Om du upptäcker att de rankar bättre än du för vissa nyckelord kan det vara dags att justera din egen strategi.

Det bästa sättet att lära sig SEO är att göra det! Prova att tillämpa tipsen i den här guiden och se hur din webbplats rankning börjar förbättras med tiden.

Scroll to Top