Canonical

Så du vill veta mer om Canonicals och hur det hänger ihop med SEO, eller hur? Vi ska berätta vad de är, hur de fungerar och varför de är viktiga.

Hur fungerar Canonical Tags?

När webbsidan kryssas av en sökmotorbot laddar den ner alla länkar som finns på den specifika webbplatsen. Varje länk har sitt eget värde beroende på var den länkar. Den får också så kallade canonical tags eller helt enkelt canons. Detta talar om för sökmotorn vilken version (t.ex. https://www.example-page.com/) av denna uppsättning länkar som ska indexeras som sådan (i det här fallet indexera exempel-sida inte exempel-sida). Så oavsett vilket sätt vi länkartill samma sida, kommer den alltid att indexeras under en enda länk.

Varför är de viktiga?

De kanoniska taggarna används för att undvika dubblering av innehåll på din webbplats. Låt oss säga att du har en webbplats som handlar om skateboards och att du säljer skateboards, hjul och kläder. Alla dessa produkter kan lätt finnas på egna webbplatser, men vad händer om någon vill länka till alla tre sidorna i en artikel? Detta kan orsaka problem eftersom Google kanske indexerar alla tre produkterna under en URL i stället för att varje produkt listas individuellt! För att lösa detta problem använder vi kanoniska taggar så att Google vet att det bara ska indexera en version av webbadressen (den kanoniska) för varje produkt/kategori etc.

Hur implementerar jag dem?

Det finns tre typer av kanoniska taggar .

– HTML-kanoniska taggar placeras i huvudet av html-dokumentet.

– Kanoniska taggar i HTTP-huvudet placeras i http-huvudet som skickas till Google när Google söker igenom din webbplats.

– HTML-länken rel=canonical är en ytterligare tagg som talar om för sökmotorerna att de inte ska indexera andra versioner på en sida än denna version, utan endast den indexerade versionen ska indexeras. Den här taggen kan hittas mellan head-taggarna på en webbsida efter att man klickat på “view source” eller använt ett inspektionsverktyg i en webbläsare.

Den viktigaste av dessa tre typer av canonicals är definitivt den första eftersom den görs med ren html och därför har företräde framför de andra två typerna av canonicals om det finns konflikter mellan dem. Den andra typen av kanonisk tagg tar inte hänsyn tillsidans värde. Istället talar du bara om för Google vilken version du vill indexera på din webbplats.

Den tredje typen är också mycket bra eftersom den ger extra vikt åt den indexerade versionen om det finns konflikter mellan alla tre typerna av kanoniska taggar. Jag rekommenderar dock att den här taggen endast används i undantagsfall när du har många olika versioner på en enda produktsida. Om du bara behöver ange att det inte finns någon annan version än den som för närvarande är indexerad, använd istället html canonical tags

En sista rekommendation: Gör inte onödiga länkar med canonicals! Sökmotorerna är tillräckligt smarta för att veta vad som är en länk utan att du behöver säga det uttryckligen. Så håll det enkelt och spara lite kodningsarbete!

Scroll to Top