NoFollow vs DoFollow: En djupdykning inom SEO
NoFollow och DoFollow är två centrala begrepp inom sökmotoroptimering (SEO) som handlar om hur sökmotorer som Google tolkar och värderar länkar på en webbplats. Dessa två attribut spelar en avgörande roll i hur en webbplats rankas i sökresultaten och kan därmed ha stor påverkan på en webbplats synlighet och trafik.
Vad är DoFollow?
DoFollow är det standardattribut som tillämpas på alla länkar på en webbplats om inget annat anges. När en sökmotor som Google stöter på en DoFollow-länk, tolkar den det som en rekommendation från webbplatsen att följa länken och ta med den i sin algoritm för att bestämma sidans rankning i sökresultaten. I praktiken innebär det att en DoFollow-länk kan hjälpa till att förbättra den länkade sidans rankning.
Vad är NoFollow?
NoFollow är ett attribut som kan läggas till en länk för att indikera för sökmotorer att de inte ska ta hänsyn till länken vid rankning av sidor. Detta attribut används ofta för att undvika att ge SEO-fördelar till länkade sidor som webbplatsägaren inte vill stödja, till exempel spamkommentarer eller betalda länkar. En NoFollow-länk kommer inte att påverka den länkade sidans rankning.
Varför är NoFollow och DoFollow viktiga?
NoFollow och DoFollow är viktiga eftersom de påverkar hur en webbplats rankas i sökresultaten. Genom att använda dessa attribut på rätt sätt kan webbplatsägare påverka vilka sidor de vill ge SEO-fördelar till och vilka de vill undvika att stödja. Detta kan vara särskilt viktigt för webbplatser med mycket innehåll och många länkar, där det kan vara svårt att manuellt kontrollera alla länkar.
Hur använder man NoFollow och DoFollow?
För att använda NoFollow och DoFollow behöver man lägga till rätt attribut i länkens HTML-kod. För en DoFollow-länk behöver man inte göra något, eftersom detta är standardattributet. För att göra en länk till NoFollow behöver man lägga till rel=”nofollow” i länkens HTML-kod.
Det är också viktigt att notera att Google nyligen har intromancerat två nya länkattribut: ”sponsored” och ”ugc”. ”Sponsored” ska användas för länkar som skapats som en del av sponsrade eller betalda arrangemang, medan ”ugc” ska användas för länkar inom användargenererat innehåll, som kommentarer och foruminlägg. Dessa attribut ger webbplatsägare mer flexibilitet och kontroll över hur deras länkar tolkas av sökmotorer.
Lämna ett svar